Pink Martini - 10 mei 2013 - Paleis voor Schone Kunsten - Brussel


Concert news
Gepost op door Stef Vermeulen

 

 

 

Waar? Wanneer?
10.05.2013 BOZAR - Brussel
20u00
tickets:
€ 45 | 40 | 35 | 25 (inclusief servicekosten)
verkoop:
www.bozar.be - 02 507 82 00 - FNAC
Ga je naar dit concert? Laat het weten op 

Op 10 mei 2013 vertoeven de muzikanten van Pink Martini een etmaal lang in de majestueuze omgeving van het Paleis voor Schone Kunsten.

Pink Martini is het geesteskind van pianist Thomas Lauderdale (Portland, Oregon) die in 1994 een ‘klein orkest’ oprichtte dat de kwaliteit van pauzemuziek moest opkrikken tijdens politieke meetings voor de goede zaak.

Een jaar later vroeg hij aan Harvard studiegenote China Forbes om Pink Martini als zangeres / componist te vervoegen. Het eerste lied dat ze samen schreven werd een instant succes in Frankrijk. ‘Sympathique’ werd genomineerd voor ‘song van het jaar’ en ‘nieuwkomer van het jaar’ op de Franse Victoires de la Musique Awards. Het credo uit dit lied (‘Je ne veux pas travailler’) wordt nu nog steeds als mantra bij stakingen in Frankrijk gebruikt.

Pink Martini bestaat uit 12 muzikanten die de meest uiteenlopende talen en muziekstijlen bestudeerd hebben. Dit vertaalt zich in het oeuvre van de groep. Dankzij hun tournees doorheen Europa, Turkije, Taiwan, Japan, Libanon en Amerika absorbeerden ze nog meer muzikale invloeden. De zangeres zingt vlot in vijftien talen, met een doorleefde muzikale begeleiding die schippert tussen klassiek, jazz en pop.

Hun eerste vijf platen werden één voor één gouden platen in Frankrijk, Canada, Griekenland en Turkije en gingen wereldwijd meer dan 2,5 miljoen keer legaal over de toonbank.

In 2011 brachten ze een verzamelplaat (‘A Retrospective’) en een samenwerking met Japanse Zangeres Saori Yuki (‘1969’) uit. De band heeft ondertussen samengewerkt met talloze symfonische orkesten en schoon volk als Rufus en Martha Wainwright, Henri Salvador, Georges Moustaki, Gus Van Sant, Courtney Taylor Taylor (Dandy Warhols) en zelfs met de originele cast van Sesame Street. In 2011 werd China Forbes -wegens een operatie aan haar stembanden- tijdelijk vervangen door Storm Lange. Sinds het herstel van Forbes treden beide zangeressen met Pink Martini op. 

Het belooft een hartverwarmende meiavond te worden.

Internet: www.pinkmartini.com

Reactie plaatsen


Aanmelden
Naam:
Paswoord:
Ingelogd blijven
Klik hier als je je paswoord vergeten bent.
Registreren Registreer je jezelf liever niet via Facebook? Klik hier